De ce putem fi hipnotizati

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

De ce putem fi hipnotizati

Poate crezi ca hipnoza inseamna sa misti un ceas in fata ochilor cuiva, sa faci un fel de “vraji” si sa exerciti control asupra mintii oamenilor. Hipnoza este insa o stare de atentie concentrata asupra proceselor mentale interne. Hipnotizabilitatea, sau capacitatea de a intra in transa hipnotica, este diferita de la o persoana la alta, iar motivul pare sa aiba de-a face cu legaturile dintre anumite regiuni ale creierului.

Persoanele inalt hipnotizabile prezinta o activitate cerebrala crescuta in zona prefrontala a scoartei cerebrale, care este implicata in luarea deciziilor. De asemenea, la persoanele inalt hipnotizabile este foarte puternica conexiunea dintre partea creierului care se ocupa de controlul executiv si partea creierului care se ocupa de concentrarea atentiei. Aproximativ 10% dintre oameni sunt inalt hipnotizabili, o treime sunt putin hipnotizabili, iar restul oamenilor sunt undeva la mijloc pe acest continuum. O alta ipoteza este aceea ca oamenii au o predispozitie genetica pentru a produce anumiti neurotransmitatori intr-o modalitate care ii face sa fie mai mult sau mai putin hipnotizabili.

Cu alte cuvinte, hipnoza nu este “un truc de carnaval”, ci un instrument diagnostic si de interventie. De exemplu, un studiu din 2008 arata ca hipnoza poate avea aplicabilitate in diagnosticul corect al copiiilor care sufera de epilepsie. Copiii respectivi prezentau periodic simptome de epilepsie, dar aceleasi simptome pot apare ca urmare a stresului psihologic sau traumelor emotionale. Ca urmare, a fost important de identificat care dintre ei sunt epileptici si care au crize datorate unor factori psihologici. Copiii au fost hipnotizati si li s-au plasat electrozi pe scalp, pentru a inregistra activitatea electrica cerebrala, apoi au fost instruiti sa isi imagineze o situatie stresanta sau sa re-traiasca sentimente sau evenimente care de obicei precedau crizele asemanatoare epilepsiei. O parte din copii au reactionat prin simptome evidentiate electroencefalografic, ceea ce a indicat ca diagnosticul era de crize pseudo-epileptice, declansate de stres emotional. La ora actuala aceasta metoda de diagnosticare este utilizata in mai multe spitale din lume.

Hipnoza este similara situatiei in care citim de exemplu o carte si suntem atat de absorbiti de cartea pe care o citim, incat uitam de restul lumii inconjuratoare. Spre deosebire de situatia in care ne concentram asupra unei carti sau a televizorului, in hipnoza ne concentram asupra propriei noastre minti sau a propriului nostru corp. Iar astfel putem ajunge sa gandim diferit privitor la anumite situatii sau sa percepem in mod diferit durerea, ori sa prelucram emotii.