Hipnoanaliza tranzactionala- HAT

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Hipnoanaliza tranzactionala- HAT

de Jure Biechonski, MSc

Traducerea in limba romana: Oana Maria Popescu

Ce este hipnoanaliza tranzactionala?

HAT ( hipnoanaliza tranzactionala) este o parte a psihologiei transpersonale care are la baza teoria conform careia personalitatea este formata din mai multe parti diferite. Scopul HAT este de a integra un ego constient in cadrul personalitatii, invatandu-ne cum sa accesam diferitele parti ale personalitatii noastre prin hipnoza. In timpul hipnoanalizei invatam sa acordam atentie acelor parti ale personalitatii care au fost suprimate, si cum sa micsoram acele parti care au fost hiperinflate.
Invatand sa accesam diversele parti ale personalitatii noastre, ne vom intelege mult mai bine pe noi insine, ceea ce ne va influenta relatiile, capacitatea de a ne exprima experientele spirituale si pe noi insine. Scopul global al integrarii Eului in HAT este managementul psihologic sanatos al personalitatii ca intreg.

“ Singurii diavoli din lume sunt aceia din inimile noastre, si acesta este locul in care trebuie purtata batalia” – Mahatma Ghandi.

Deoarece ne-am separat mintea de corp pentru a evita anxietatea, ne-am disociat de corpul nostru si am pierdut legatura cu el. Noi suntem corpul sau mintea noastra; nu ne ascultam corpul, si orice durere sau senzatie, care este modalitatea corpului de a comunica cu noi, este imediat suprimata cu ajutorul substantelor chimice. Este ca si cum am conduce masina, si auzind un zgomot puternic de la motor, in loc sa verificam ce nu este in regula, ne punem antifoane si continuam sa conducem.

In ce priveste corpul nostru, ne preocupam mai mult de aspectul exterior decat de functiile sale interne, ne-am scos din uz inimile, stomacul, ficatul si chiar si organele sexuale.

In mod inconstient ne depozitam stresul si anxietatea in corp, pentru a le impiedica sa existe, si facand aceasta, blocam fluxul energetic din corpul nostru si dezvoltam boli care in mare masura nici nu exista in lumea naturala. Si asa cum stim ca unele ganduri ne pot face sa ne fie frig si unele sentimente ne pot incalzi, devenim constienti de gradul in care mintea si corpul se influenteaza unul pe celalalt.

Ma intreb daca exprimari cum sunt: durere de inima, urmeaza-ti inima, cu mintea confuza, rau de la stomac, nu sunt o parte a inconstientului colectiv si a tendintelor arhetipale dobandite ca rezultat al evolutiei?

Am creat de asemenea o dihotomie intre gandurile noastre logice si sentimentele noastre si cateodata ne percepem ca si cum am fi pe un camp de lupta intern, luptandu-ne intre ceea ce gandim si ceea ce simtim, o paralizie a analizei, in care ne gasim prinsi intre doua forte, ca o lupta dintre id-ul si superego-ul freudian, in timp ce Eul se simte in plus.

Urmeaza-ti inima sau urmeaza-ti mintea, si vei sta la rascrucea vietii pentru totdeauna, incapabil sa iei o decizie.

Din ceea ce este cunoscut:
Vizualizarea-
Instaleaza-te confortabil si inchide ochii.
Imagineaza-ti cum ochii tai privesc spre inauntru…in interiorul inimii tale….in interiorul mintii tale,…identificand orice zone de tensiune,…discomfort,….in interiorul cefei tale,… umerilor….bratelor…..mainilor….degetelor…apoi deplaseaza privirea spre piept si spate,…identifica zonele de tensiune,…apoi spre burta….mai jos pe spate…..pelvis….identificand zonele de tensiune….apoi coapsele,…genunchii,…pulpele,…picioarele,…identificand orice zone de tensiune….
Spune-ti in minte: “Fizic ma simt…”
Catre necunoscut:
Instaleaza-te confortabil si inchide ochii.
Aminteste-ti ce s-a intamplat in cursul saptamanii, oamenii pe care i-ai intalnit, situatiile prin care ai trecut….
Ieri seara cu cine erai? Erai singur(a)? Cum te simteai?
Te-ai tezit in aceasta dimineata si te-ai simtit…, pregatindu-te sa vii aici,…Imagineaza-ti drumul incoace,…orice ganduri,…orice sentimente…
Ai ajus aici,…ai intalnit alti oameni….
Spune-ti in minte : “Emotional ma simt…”
Iar acum exploreaza modul in care raspunsurile emotionale iti afecteaza fizicul, si invers, si cum senzatiile fizice si cele emotionale pot fi legate intre ele.
Deoarece mintea afecteaza corpul fizic si corpul fizic afecteaza mintea.

Intreaba-ti clientul unde simte tensiunea in corp in acest moment, identifica organul.

Cere clientului sa devina acel organ, atribuie acelui organ o forma, o culoare, un sunet, o voce.
Creeaza un dialog intre acel organ si Eul clientului ( aminteste-ti ca acel organ este o sub- personalitate.)

Intreaba daca exista un alt organ cu care doreste sa vorbeasca, creeaza un dialog intre organele clientului si client.

In conformitate cu dialogul prin Voce, acele organe pot fi o parte a sinelui nostru primar sau parti din corp in care ne depozitam acel sine primar, sau persona jungiana. Am putea avea organe pe care le dam la o parte, si care vor reprezenta sinele inlaturat. Atribuind fiecaruia dintre ele o voce , creand un echilibru intre ele, lasand inima noastra sa vorbeasca cu mintea, ne deplasam catre integrarea eului.

Pentru a fi mai creativi si a evita pe cat posibil interferenta factorilor critici din mintea constienta, sugerez urmatoarele:

Cere clientului sa-si imagneze ca un animal iasa din capul lui si unul din stomac, identifica animalele, apoi animalele merg pe o carare in fata ta,..si ce se intampla mai departe..?
Cere clientului sa se identifice pe rand cu fiecare dintre animale, si creeaza un dialog intre cele doua animale: ce-si spun unul altuia?
Ce spun despre tine? …
Ce ai dori tu sa le spui? ….
Aminteste-ti ca la nivel analitic ai de-a face cu lumea interioara a clientului, dar la nivel umanist eviti orice interpretari si permiti clientului sa furnizeze explicatii. Este recomandabil de asemenea sa permiti clientului sa-si finalizeze povestea in modul sau unic, chiar daca finalul nu este favorabil si reflecta situatia in care se afla clientul in acel moment.

In literatura se sugereaza ca fiecare parte a corpului nostru reflecta un sentiment sau are un inteles, si ar fi recomandabil sa evitam interpretarea altor persoane si sa permitem clientului sa dea propria sa interpretare corpului sau.
Inima:
Hraneste mintea,
Hraneste corpul,
Le tine in viata,
Dar
Nu primeste multumirile pe care le merita,
Neascultand inima si nelasand-o sa vorbeasca, blocam fluxul de energie din jurul corpului, producand blocaje si stres,…asa ca,…
Asculta-ti inima, da-i glas, ea vorbeste cu tine, ascult-o dintr-un spatiu sacru….

Negand mostenirea sufletului, amintirile noastre ancestrale si experientele de viata, impovaram inima, si ea are nevoie sa se despovareze, sa se exprime, sa-si implineasca destinul sacru, ghidandu-ne prin vietile noastre emotionale.

Lasa inimia sa vorbeasca Mintii. .

Acesta este rezumatul unei lucrari, care poate fi citita in intregime la www.SACHInternational.com
________________________________________
Jure Biechonski MSc (Counselling-Psychology) PGCE
Director de Curs SACH International. mailto: jure.biechonski@SACHInternational.com
Jure Biechonski este psiholog consilier cu experienta si fondator si director al SACH International ( School of Analytical and Cognitive Hypnotherapy and Integrative Psychotherapy). La ora actuala Jure este doctorand in Hipnoterapie Clinica.
Jure practica psihoterapia de peste 25 de ani, si studiaza hipnoterapia si NLP la nivel avansat de mai mult de 9 ani. Ca psihoterapeut, Jure utilizeaza hipnoterapia ca unealta pentru accelerarea procesului terapeutic, accesand mintea subconstienta. Calificarea sa si studiile extinse ii asigura o rata mare a succesului in munca cu clientii, lucrand cu diverse tehnici hipnoterapeutice si de consiliere.