Hipnoza in filme

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Hipnoza in filme

Hipnoza, sau mai degraba credintele populare despre hipnoza, au fost adesea intruchipate in filme. De aici ideile populare cum ca hipnoza poate fi folosita pentru a determina o alta persoana sa faca ceea ce doreste hipnotizatorul, ca poti fi hipnotizat fara voia ta, ca poti sa nu mai iesi din transa hipnotica, si alte astfel de credinte populare.

Hipnoza a captat imaginatia publicului si regizorilor de film multa vreme, vazand in ea un fel de unealta miraculoasa prin care se poate modifica instantaneu mintea umana. Daca ar fi fost asa, psihoterapia ar fi disparut de multa vreme, nemaiavandu-si sensul.
Exista si persoane religioase care “condamna hipnoza” crezand despre ea ca este un fel de forta malefica magica. Din pacate adevarul este departe. Din pacate, pentru ca daca ar fi fost asa, am fi avut la indemana o unealta extraordinara pentru a vindeca orice.


In filme hipnoza este utilizata pentru dobandirea controlului asupra unei alte persoane, pentru a face ca cineva sa se increada in hipnotizator, pentru a determina acte reprobabile fara vointa persoanei in cauza. Din nefericire aceste mituri sunt doar mituri, un fel de “vrajitorie moderna”, lipsita de orice fel de efect.
Din acest motiv, multe persoane care apeleaza la psihoterapie si doresc sa fie tratate inclusiv prin tehnici hipnoterapeutice, sunt foarte dezamagite. Se asteptau la altceva, la o minune, la a-si pierde constienta sau la a le fi spalat creierul. Atunci cand realizeaza ca hipnoza este nimic altceva decat o metoda psihoterapeutica care implica imageria si concentrarea focalizata a atentiei, pleaca dezamagiti, fara a realiza efectele psihoterapeutice pe care aceasta tehnica le are. Si probabil se uita apoi la alte filme sau reclame pentru hipnoza de scena, sperand in ceva ireal.
Hipnoza clinica pe de alta parte, respectiv hipnoterapia, este o metoda psihoterapeutica foarte valoroasa, prin care cu ajutorul vizualizarii, imageriei, tehnicilor metaforice, limbajului de tip ericksonian, se pot obtine beneficii psihoterapeutice importante.