Hipnoza si limbajul fractal

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Hipnoza si limbajul fractal

Oana Maria Popescu

Ce sunt fractalii?

Termenul de “fractal” a fost inventat de Benoit Mandelbrot in 1975, in limba latina fractal insemnand “spart”sau “fracturat”.

Fractalii au fost observati in natura cu mult inaintea inventarii computerelor. In momentul in care cartografii au masurat coasta Marii Britanii, la o prima masurare ea avea 5000 km, apoi la o masurare mai detaliata lungimea ei s-a extins la 8000 km, pentru ca o noua masurare sa indice 10.000 km. Aceasta datorita faptului ca au fost masurate toate golfurile si porturile. Cu cat se intra mai mult in detaliu, cu atat devenea mai lunga linia de coasta. Aceasta este o proprietate fractala. O suprafata finita, delimitata de o linie infinita.

Similaritatea cu sine insusi este o proprietate a lumii. De exemplu, orbitele planetare, bioritmurile, tiparele socioeconomice, muzica, litaratura, contin tipare de tip fractal.

Fractalii sunt forme geometrice fragmentate, care pot fi constituite din componente ce sunt copii identice ale intregului. Adica fractalul este o figura geometrica constituita din aceeasi figura geometrica, tot mai mica, repetata de un numar foarte mare de ori
Fractalii au cateva proprietati specifice:

– se aseamana cu sine insusi

– nu pot fi descrisi cu ajutorul geometriei euclidiene clasice

– au o dimensiune Hansdorf, te tipul 1,8 sau 3,6.

Deoarece se aseamana cu ei insisi si sunt identici indiferent de cate ori marim detaliul, fractalii sunt considerati a avea o complexitate infinita.

Cea mai interesanta caracteristica a fractalului este aceea ca are dimensiuni ciudate, de tipul 1,6 sau 4,5, neincadrandu-se nici in 2, nici in 3 dimensiuni. Linia are 1 dimensiune, dreptunghiul 2, cubul 3. Dimensiunea poate fi exprimata din punct de vedere matematic ca exponent al numarului de fragmente similare N in care poate fi impartita o figura geometrica. Dimensiunea fractalului se calculeaza logaritmic functie de numarul de fragmente identice pe care le contine. Acesta este motivul pentru care fractalul poate avea o dimensiune cum este 3,95.

Fractalii ne permit sa avem o perspectiva mai larga asupra aceluiasi lucru. Adica fractalul insusi poate fi privit dintr-o multitudine de persective diferite si prin intermediul fractalilor avem la dispozitie o cale diferita de observare si modelare a fenomenelor complexe. Fractalul scoate in evidenta detalii din ce in ce mai mici.

Ce este limbajul fractal?

Ipoteza structurii fractale a limbajului a fost formulata in 1992 de Ludek Hreb Ieek, care a observat suprastructura propozitiilor din textele literare, idee de importanta majora in lingvistica cantitativa

Limbajul este bazat pe reguli si simbolic. Plecand de la limbajul fractal a fost descris tiparul Melville.

Tiparul Melville este numit astfel dupa Herman Melville, autorul lui “Moby Dick”, care descrie in 25.000 de cuvinte o cuvertura fara sa se repete macar o data. Dar acesta este un proces in trei pasi destul de simplu:

Pasul 1: descrierea in detalii din ce in ce mai mici, tot mai mici, din toate unghiurile, cautand toate dimensiunile, toate proprietatile, vizuale, olfactive, gustative, kinestezice.
Pasul 2: descrierea a ceea ce ne aminteste obiectul respectiv, din punct de vedere al culorii, al mirosului, al simtului tactil, a orice.

Pasul 3: descrierea in detaliu a ceea ce nu este obiectul si ceea ce nu ne aminteste acel obiect.
Tiparul Melville schimba la infinit “pozitia perceptuala asupra lumii” si ne poarta printr-o multitudine de nivele logice. Acest tipar duce la modificari ale starii si la cresterea creativitatii.

Un fragment din “Moby Dick” ilustreaza acest model: “Cuvertura era din petice, facuta din mici patratele si triunghiuri colorate, iar bratul sau tatuat se odihnea peste un interminabil labirint Cretan de figuri geometrice- si nici o forma un era identica cu cealalta, si presupun ca asta se datora faptului ca isi tinea mereu bratul fie in soare, fie in umbra, si ca manecile erau suflectae in mod diferit in diferite momente- acelasi brat care acum arata ca o dunga pe aceasta cuvertura facuta din petice.”

Ce depinde de faptul ca isi tine bratul in umbra sau soare? Faptul ca nici o forma un era identica cu cealalta? Este o forma de confuzie de tip Ericksonian.

Limbajul fractal si tiparul Melville in hipnoza Ericksoniana

Orice poate fi descris in detalii din ce in ce mai mici, si mare parte din interventiile Ericksoniene se bazeaza pe tiparul Melville: inductia de transa, metafore, interventii hipnotice. Pentru fiecare cuvant sunt gasite noi intelesuri, si pentru fiecare aspect sunt gasite noi fatete, noi puncte de vedere, detalii din ce in ce mai mici, perspective diferite, se apeleaza la toate situatiile.

Am putea spune: “Iar acum vezi cum functioneaza latura ta negativa”, ceea ce probabil nu va avea un prea mare impact asupra clientului. Insa daca detaliem vom obtine un raspuns: “Iar acum, in timp ce stai acolo, instalat confortabil, si profund relaxat, te rog sa examinezi pret de cateva secunde latura ta negativa, vezi cum aceasta te submineaza, cum se interpune intre tine si ceilalti, cum te indeparteaza de acestia, sesizeaza ce fac aceste parti negative in timp ce interactionezi cu ceilalti, cum ele influenteaza comportamentul tau fata de ceilalti, modul in care comunici cu ei, pe toate planurile”. (Tehnica fotografica- Altman si Lambrou, 1992).

Un model de limbaj fractal ar putea arata astfel:

A sti A face
a judeca a directiona
a cunoaste a cauza
a implica a produce
……. a crea
. ……..

A investiga
ce
cum
de ce
cand
……

Un exemplu pentru “a investiga” este ilustrat de un fragment din “Natura Hipnozei”a lui Milton Erickson:
“Ai spus ca mintea ta constienta este nesigura si confuza. Si asta pentru ca constientul uita. Si totusi stiu ca inconstientul are acces la atat de multe amintiri, si imagini, si experiente, incat le poate face disponibile mintii constiente pentru rezolvarea de probleme. Si cand va face inconstientul ca toate aceste lucruri valoroase pe care le-ai invatat sa fie disponibile pentru mintea ta constienta? Va fi in vis? In timpul zilei? Repede sau incet? Azi? Maine?…”
Un asemenea model convinge clientul ca lucrul respectiv se va intampla. Cand? (avem certitudinea ca se va intampla, doar ca nu stim cand), Azi sau maine? (nu foarte departe in timp, ci azi sau maine. Avem doar 2 optiuni), Cum? (intareste siguranta faptului ca se va intampla), In vis sau in timpul zilei? (avem din nou 2 optiuni).
Acesta este un model de tipar Melville, care schimba conceptia asupra lumii si duce la schimbare. De altfel Erickson insusi spunea: “De obicei citim mintea. Prin hipnoza o scriem.” Si, am putea adauga, prin utilizarea limbajului de tip fractal.