Libertatea de a zbura

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Libertatea de a zbura

de Paul Gustafson RN, BSN, CH

 

Traducere in limba romana : Oana Maria Popescu
Ce ati spune daca ar fi posibil sa schimbam confortabil abordarea si raspunsul nostru fata de ceea ce ne sperie cel mai mult? Pe scurt am putea face usor tranzitia de la stres la amintiri placute ale copilariei ori de cate ori dorim. Avem abilitati remarcabile de a ne schimba punctul de vedere asupra lumii si de controla efectul pe care ea il are asupra noastra.

“Este OK sa zbor, stiu ca pot zbura”. Indiferent de cat de multe ori iti repeti aceste cuvinte totusi nu te poti imagina urcandu-te din nou in avion. Stii toate statisticile. Stii ca este de 29 de ori mai sigur sa zbori cu avionul decat sa conduci masina. De la evenimentele tragice din 11 septembrie, securitatea aeropoartelor este mai buna decat oricand in cursul istoriei. “Este OK sa zbor, stiu ca pot zbura”. Nimic nu se chimba si tot nu poti s-o faci.

Presedintele Bush continua sa ne spuna sa mergem inainte cu vietile noastre. Intelegi constient ca economia depinde de noi, sa reluam calatoriile si sa ne reintoarcem la vietile noastre de americani liberi. Cunosti din punct de vedere intelectual importanta de a nu ceda in fata fricii si de a lasa baietii rai sa castige. Oricum lucrurile s-au schimbat si pur si simplu nu poti trece peste aceasta teama primara de a zbura.

Intr-o scurta perioada de timp acest mesaj temator a fost adanc plantat in mintea ta subconstienta. Mesajele merg de la mintea noastra subconstienta catre cea constienta tot timpul. Mintea constienta decide si evalueaza ce trebuie stocat. Odata ce o valoare este acceptata si trimisa inapoi ea poate sa se dezvolte si sa devina un tipar pentru viata.
Privirea repetata a aeroplanelor care intra in cladiri a fost suficient de intensa pentru a trimite acest mesaj cauzator de frica pe o ruta directa spre mintea ta subconstienta. Mesajul de avertizare spune: “ Nu eu, sub nici o forma, nu acum, niciodata!” Cu fiecare zi care trece acest mesaj a fost intarit de fiecare data cand ai dat drumul la televizor. Indiferent cat de mult incerci stii in sufletul tau ca niciodata nu vei mai fi acelasi.
Mintea subcosntienta este ca o sera. Primeste o livrare de la mintea constienta si treaba ei este sa stocheze, sa ingrijeasca si sa dezvolte. Intr-o sera poti cu usurinta sa cresti trandafiri frumosi sau iedera otravita cu acelasi nivel al succesului. Daca mintea constienta iti da informatii gresite, ele sunt totusi primite cu bratele deschise. Mesaje ca :”Fumatul este bun si sexy” sau “Hamburgerii si cartofii prajiti sunt buni pentru corpul meu”, sau “Daca mai zbor vreodata cu siguranta voi muri”.

Nu numai ca ai indurat evenimentele tragice din New York , Washington si Pennsylvania , dar de asemenea ai invatat ca aceasta noua teama de zbor este adanc inradacinata in mintea ta subconstienta si se afla cu tine pentru tot restul vietii.

Oamenii incearca in mod constient sa faca schimbari in vietile lor in ce priveste fumatul, pierderea in greutate, vorbitul in public si performantele atletice. Rezultatele sunt in cel mai bun caz inconstiente. Este ca si cum ai plivi gradina taind buruienile la nivelul solului. Arata bine un timp dar intotdeauna vor creste la loc.

Hipnoterapia este singura metoda de a ajunge la radacina acestui tipar, de a-l scoate din radacini si de a-l inlocui cu solutii pozitive sanatoase. Prin hipnoterapie iti poti relaxa corpul si mintea constienta in timp ce iti deschizi subconstientul. Odata ce te afli in subconstient iti poti rearanja mobila si iti poti ordona casa.

Hipnoterapeutul creaza relaxarea profunda, ofera sugestii si afirmatii care sprijina gandirea rationala, creaza un mod de a usura instantaneu stresul in orice moment si poate chiar iti permite sa zbori cu avionul pe care l-ai compus in imaginatie, confortabil si in siguranta.

Odata ce matrita pentru zborul cu succes a fot realizata, restul depinde de tine. Teama ta de zor a devenit un tipar datorita acceptarii repetate prin sugestie. Daca obiceiurile se nasc din repetitie, la fel se nasc si solutiile. Un bun hipnoterapeut va realiza o caseta audio cu sedinta de terapie si te va invata valoarea repetarii acestor noi valori. Multi oameni spun ca se amelioreaza aproape instantaneu prin hipnoza dupa ce mesajele pozitive sunt intarite zilnic timp de o luna de zile, iar succesul este pe termen lung.
Hipnoza nu este ceva nou; AMA a acceptat-o in 1958. Este utilizata in spitale, clinici, in sporturi profesioniste si peste 500 de corporatii. Nu are efecte secundare, te simti bine, nu exista retete, nu sunt interactiuni odata ce stii cum s-o practici.

Impactul lui 11 septembrie s-ar putea sa fi schimbat pentru totdeauna felul in care privim lumea. Concentrandu-ne si absorbind stirile in fiecare zi putem sa ne cream noi limite irationale in ce priveste modul in care ne traim viata. Este util sa ne amelioram temerile si grijile. Ai abilitatea de a crea ordine si pace in viata ta. Poti sa redobandesti controlul si sa-l pastrezi.