Un studiu de caz implicand utilizarea hipnoterapiei pentru fumat si febra de fan

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Un studiu de caz implicand utilizarea hipnoterapiei pentru fumat si febra de fan

Andrew Brown

Traducerea in limba romana: Oana Maria Popescu

Introducere

 

Mark m-a abordat initial doar pentru hipnoterapie pentru a-l ajuta sa se lase de fumat. Fiind prieten cu Mark stiam cate ceva despre motivatia lui si desi nu eram prea fericit ca avea “ cele mai bune motive” pentru a se lasa de fumat, simteam ca pot avea totusi un oarecare succes cu el.

Cazul parea destul de simplu si singura problema era ca ne cunosteam relativ bine, dar cu o pregatire adecvata nu existau motive pentru care o inductie rapida sa nu reuseasca.

Terapia a fost realizata in doua sedinte, cea de-a doua avand scopul de a intari sugestiile din prima intalnire si de a monitoriza progresul pacientului. Voi arata clar importanta de a trata orice tulburare adictiva ( inclusiv fumatul ) ca pe o “carja “ psihologica si in consecinta cauzele si factorii declansatori ai carjei trebuie gasiti.

Doresc sa prezint acest caz deoarece imi intareste credinta ca dependenta de fumat nu poate fi eliminata doar prin sugestie. Toata lumea are un motiv pentru care fumeaza si acesta nu este ca “ pur si simplu le place”.

 

Cadrul
Mark este un barman de 22 de ani, munca in bar fiind perceputa de el ca lipsita de stress, si care locuieste cu prietena sa, Lisa. Stiind deja cate ceva despre el, stiam ca Lisa are reputatia de fi foarte galagioasa si dominatoare, ceea ce ducea la o multime de certuri, si era evident cine era forta dominanta in cadrul relatiei. Fara a dori sa ma grabesc cu concluziile ( prima regula a oricarui tip de analiza ) , ma gandeam ca acesta ar putea fi totusi unul din motivele pentru care el avea nevoie de o carja ( in acest caz fumatul). Oricand incep o terapie pentru lasatul de fumat gasesc ca este foarte important sa aflu motivele pentru care persoana doreste sa se lase. Raspunsul obisnuit este “ pentru a economisi bani “. Cred ca unul din cei mai importanti factori pentru care hipnoterapia nu da rezultate in lasatul de fumat este motivul fumatorului pentru a renunta. Terapeutul care incepe tratamentul cu un fumator care “ trebuie “ sa se lase de fumat pentru motive medicale va avea intotdeauna mai mult succes decat unul care trateaza orice fumator. Aceasta pur si simplu se datoreaza nivelului dorintei fumatorului pentru a se lasa de fumat. In cazul lui Mark, motivul declarat au fot banii, si acesta a fost un inceput prost, dar simteam ca daca terapia este condusa corect nu ar exista motive pentru care sa nu fie un succes.
Scopurile mele ca terapeut

Scopurile mele ca terapeut au fost ca initial sa ajungem la temelia problemei. Fumatul, ca orice dependenta, este o carja care protejeaza fumatorul de emotii puternice si anxietate. Este de importanta vitala ca terapeutul sa ajunga la cauza necesitatii carjei inainte ca aceasta sa poata fi eliminata ( lucru care va fi explorat in detaliu in continuare ). Odata ce am descoperit cauza si factorii declansatori ai carjei, prin utilizarea hipnoanalizei, folosesc sugestii directe pentru a elimina carja pentru totdeauna. Voi tinti spre terminarea acestui demers in doua sedinte, in prima sedinta utilizand hipnoanaliza si sugestiile directe, iar in cea de-a doua intarind sugestiile pentru a sustine prima sedinta.

Ultimul scop este acela ca Mark sa devina nefumator dupa prima sedinta, si nu numai sa ramana nefumator, dar sa se si simta bine in aceasta situatie inca de la inceput.

 

Tehnica
Dupa o pregatire initiala, am aplicat o tehnica de inductie rapida pe care am invatat-o in timpul formarii mele la “ The Serene Clinics UK”.

 

Terapia: sedinta 1

Inductia pe care am utilizat-o a indus o transa profunda ( de adevarat somnabulism ) dupa 1 minut. Multumit de faptul ca Mark a intrat in transa am inceput hipnoanaliza prin utilizarea metodei indiciilor. Aceasta a functionat foarte bine, Mark ajungand direct la motivul pentru care si-a aprins prima tigara. A fumat prima tigara la 19 ani fiind ingijorat ca Lisa, prietena lui, este insarcinata. Prin utilizarea analizei, Mark a retrait experienta primei taigari. “ Ura tigara” dar totusi a devenit dependent si acesta este un semn legat de cat de mare poate fi nevoia de carja. Oricum acesta a fost doar motivul initial pentru care a inceput sa fumeze si este importanta gasirea factorilor declansatori, care pot fi aflati prin utilizarea metodei indiciilor. Astfel el a gasit ca factori declansatori frica, anxietatile si presiunea din partea colegilor, toate concurand la transformarea unui nefumator de 19 ani intr-un dependent de 22.

Dupa finalizarea hipnoanalizei, utilizand pe parcurs tehnici de crestere a stimei de sine, era momentul pentru sugestii directe, nu numai pentru a-l impiedica pe Mark sa mai aiba nevoie de tigari, ci si pentru a-l face sa se simta confortabil cu sine insusi ca nefumator.

 

Sedinta 2

In timpul scurtei discutii de dinaintea celei de-a doua sedinte, vorbind despre succesul lui din prima saptamana, mi-a devenit clar ca prima sedinta a fost un mare succes. Mark nu numai ca se lasase de fumat, dar a si gasit ca acest lucru este foarte usor. Nu a dorit nici un moment sa-si aprinda o tigara si a gasit ca spre deosebire de incercarile precedente de a se lasa de fumat nu a inceput sa manance excesiv ( vom vorbi despre aceasta la concluzii si recomandari).

 

Sedinta 2: continuare

In timpul acestei discutii Mark mi-a spus despre problema sa cu febra de fan si a fost bucuros sa afle ca si aceste simptome pot fi tratate prin hipnoterapie. Febra de fan, ca orice alta alergie, are intotdeauna un punct de start ( cauza si factor declansator). Astfel ca ne-am decis sa ne ocupam in aceasta sedinta de febra de fan.

In timpul celei de-a doua sedinte scopul meu a fost acela de a obtine transa, ceea ce s-a intamplat foarte rapid ( 30 secunde) , datorita sugestiei posthipnotice din prima sedinta. Am inceput apoi hipnoanaliza, pentru a depista care este cauza febrei de fan, si s-a dovedit ca acesta este un motiv foarte comun ( probleme acasa datorate anxietatii crescute in copilarie). Dupa ce am verificat faptul ca toti factorii declansatori erau legati de aceasta, am continuat cu sugestii directe pentru a elimina toate simptomele.

Apoi am trecut in revista cele intamplate in sedinta 1 si am intarit acele sugestii cu unele mai directe. In acelasi timp am verificat ca nu cumva sa ne fi scapat ceva in prima sedinta.

 

Post- terapie

Atat Mark cat si eu am simtit ca progresul sau in aceste doua sedinte a fost de asa natura incat nu avea nevoie de terapie aditionala. Era fericit si increzator in faptul ca era nefumator si simtea toate beneficiile care au urmat in mod firesc, se simtea mai in forma, mai puternic si mai sanatos. Era de asemenea sigur ca febra de fan nu va reveni, atat de eficace fusese tehnica folosita. Unul din cele mai mari beneficii ale starii de transa este ca dupa aceea pacientul se simte absolut minunat, plin de energie si foarte increzator in terapie, si aceasta ajuta mult la succesul terapiei. Daca pacientul crede ca terapia nu a functionat sau nu va functiona, atunci ea nu va functiona ( acesta este un domeniu in care sunt necesare mai multe cercetari).

M-am intalnit in mod regulat cu Mark de atunci incoace si sunt mandru sa spun ca este inca nefumator. Iar el a fost foarte incantat sa-mi spuna ca a avut o prima vara, din ultimii 10 ani, fara febra de fan.
Concluzii si recomandari

M-am axat in acest caz pe problemele cu care se confrunta cei mai multi terapeuti care lucreaza cu lasatul de fumat. Lasatul de fumat este probabil unul din cele mai frecvente motive pentru care o persoana consulta hipnoterapeutul, si din nefericire aceasta este una din terapiile cele mai lipsite de succes din cele oferite.
Cea mai frecventa forma a terapiei pentru lasatul de fumat consta intr-o inductie lunga cu relaxare, urmata de o serie de sugestii pe care in multe cazuri pacientul nu le asimileaza. Apoi pacientul este readus la starea de constienta cu cateva sugestii pentru a se simti bine.

 

Concluzii si recomandari: continuare

In acest punct pacientul se simte destul de bine si probabil nu simte nevoia de a-si aprinde o tigara, mai degraba datorita faptului ca pacientul este relaxat si nu simte nevoia de carja. Apoi se desfasoara unul din urmatoarele doua scenarii:

 

Scenariul 1

Pacientul merge acasa si probabil timp de cateva zile nu mai simte nevoia de a-si aprinde o tigara. Pacientul este fericit ca terapia a functionat. Aceasta pana cand primele elemente de stress se strecoara inapoi in viata sa. Odata ce relaxarea dispare, isi aprinde o tigara.

 

Scenariul 2

Pacientul merge acasa simtindu-se minunat ca a renuntat la acest obicei. Acest scenariu este mai probabil pentru cineva care uraste fumatul dar a gasit dificil sa se lase. Acum se simt grozav ca s-au lasat, dar de indata ce stressul isi face din nou loc in viata lor, cauta o carja alternativa, de obicei mancarea.
Cel mai obisnuit efect al lasatului de fumat este mancatul in exces. Aceasta deoarece pur si simplu fumatorul a inlocuit o carja cu alta. Fumatorul va castiga mult in greutate si va merge la terapie pentru acest motiv, asa ca se va intoarce la fumat pentru a se opri din mancat. Ambele scenarii ne aduc inapoi de unde am plecat.

 

Unul din lucrurile cele mai ingrijoratoare este perceptia pe care copiii o au asupra fumatului in zilele noastre ( mai ales fetele), si anume cred ca fumatul le va mentine slabe. Acest lucru se datoreaza si faptului ca super- modelele si starurile TV fumeaza in public si admit ca fac aceasta din motivul mai sus mentionat. Cum poate crede cineva ca tinerii fumeaza pentru le place gustul tigarilor sau fumatul in sine? Este un lucru stiut ca principalul motiv pentru care o persoana se apuca de fumat este presiunea din partea colegilor, care este prin ea insasi o forma de anxietate crescuta si chiar trauma la varste tinere. Acestea sunt anxietati si traume care se cer a fi rezolvate in cursul oricarei terapii pentru lasatul de fumat. De asemenea este clar cand ne uitam la scenariul pacientului care mananca pentru a se simti bine, ca tot ceea ce a reusit terapia sa faca pentru el a fost sa ia carja pacientului ( fumatul) si pacientul a inlocuit-o imediat cu o alta carja ( mancatul).

 

Luand in considerare toate aceste lucruri este usor de vazut ca terapia pentru fumatori necesita o abordare directa. Hipnoterapia este o unealta magnifica, care va ajuta pe oricine in a se lasa de fumat, dar pe moment multi oameni nu au incredere in ei, inclusiv medicii. Pentru un motiv sau altul, de-a lungul timpului fumatul a fost separat de alte terapii si in loc sa fie privit ca pur-si-simplu o carja care mascheaza alte anxietati, a fost plasat pe carari gresite prin utilizarea a tot felul de vizualizari ciudate si minunate si bazandu-se doar pe sugestie pentru a ajuta pacientul sa se lase de fumat.

 

Principala mea recomandare este ca toti terapeutii sa fie atenti la terapia pe care o ofera pentru fumat si sa se intrebe daca se adreseaza problemei reale. Toata lumea fumeaza pentru o cauza, si singurul mod de a asigura o terapie de succes este de a ne confrunta cu cauza, nu cu efectul.

 

Concluzii si recomandari: continuare

 

Lumea cauta in mod constant modalitati rapide de a ajuta fumatorii sa se lase de fumat si credem ca raspunsul se afla in hipnoterapie, dar avem mult de lucru. Scopul cercetarii in acest domeniu este de mari proportii, numai daca noi, ca profesie, putem aborda toate terapiile in mod direct, cu bun simt. Cred ca ar trebui sa lucram cu totii pentru a ne asigura ca hipnoterapia primeste recunoasterea necesara. Dar singura modalitate prin care putem obtine acest lucru este prin impartasirea nereusitelor si a succeselor si prin combinarea eforturilor astfel incat sa ne asiguram ca fiecare terapie este abordata in acelasi mod plin de bun- simt.
——————————————————————————————————-

Andy Brown clinical hypnotherapist/clinical Sophrologist
Serene Clinics UK practitioner
Founder of the serene infertility program
sophrologyuk@aol.com