Ancorele si hipnoterapia

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Ancorele si hipnoterapia

de Dr. Frank Valente , Ph.D

 

Traducere in limba romana: Oana Maria Popescu
Pentru inceput ne-am putea intreba ce este o ancora hipnotica. In mod simplu ancora hipnotica este o asociere cu o amintire din cursul vietii. “Ancorele hipnotice” sunt compuse prin utilzarea tuturor simturilor noastre, inclusiv vazul, auzul, sunetul, gustul si atingerea. Cand se aplica “o ancora hipnotica”, cu cat este mai mare numarul de simturi utilizate, cu atat ancora devine mai puternica, si cu atat mai rar se declanseaza fals.
Un exemplu de “ancora hipnotica” ar fi dupa cum urmeaza. Daca mentionam cuvantul “trandafir”, ce se intampla in mintea ta? Ai putea vedea dintr-o data imaginea unui trandafir inaintea ta, sau chiar ai putea mirosi parfumul dulce. Poate ai putea chiar gasi niste amintiri in trecutul nu foarte indepartat. Asa ca un cuvant sau orice actioneaza pur si simplu ca o asociere a unei amintiri sau combinatii de amintiri este considerata o ancora.

In ce priveste utilizarile terapeutice, acestea sunt numeroase, si pentru un terapeut de orice orientare, este fara indoiala foarte utila invatarea aplicarii “ancorelor hipnotice”. De exemplu, oricand lucram cu clienti care au dificultati, este folositor sa avem un loc care pentru ei sa fie asociat unui eveniment placut. Mai jos este un exemplu de cum sa ancoram un loc in care clientul se simte in siguranta, pentru a-l folosi in procesul terapeutic.
Pentru a ancora “un loc in care se simte in siguranta”, trebuie ca mai intai sa intelegem “ancorele”. O “ancora hipnotica” este orice stimul care declanseaza o stare psihologica constanta . Ancorele apar prin toate canalele noastre senzoriale intr-un numar potential infinit de feluri.

Exista patru chei pentru ancorare:

Intensitatea starii;

Timpul (varful experientei)

Unicitatea stimulului, incluzand numarul de simturi utilizate (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ), si;

Redarea exacta a stimululi sau declansatorului…

Pentru a ancora un loc in care clientul se simte in siguranta, terapeutul trebuie sa inceapa prin a acorda atentie sporita predicatelor verbale folosite de client , pentru a-l ghida. Apoi procedura este urmatoarea:

Rugati clientul sa se gandeasca la locul preferat de relaxare, unde totul este comfortabil si se simte in perfecta siguranta. Folosind limbajul preferat al clientului (predicatele verbale), clientul este condus si modelat catre starea dorita.

Dupa ce am decis ce stimul sa folosim pentru acea stare (atingere, vizual, auditiv, o combinatie de simturi), hipnoterapeutul, utilizand propria acuitate senzoriala pentru a determina care este varful de intensitate pentru persoana respectiva, aplica el insusi stimulul, sau poate cere clientului sa respire profund , sau chiar sa aplice o combinatie de stimuli posibili, apoi declanseaza noul stimul/ ancora, pe masura ce clientul incepe sa piarda efectul maxim al emotiei sale din imaginatie.

Starea clientului este apoi modificata intreband pur si simplu:”’Care este numarul tau de telefon spus invers?”

In final ancora este testata prin re-introducerea noului stimul/ ancorei si observand daca clientul il asociaza cu efectul dorit.

Adesea este util sa folosim ancorele in timpul terapiei prin regresie, in mod similar cu conditionarea pavlovista, furnizand un “loc sigur”, in care nu exista amenintarea durerii. Beneficiul primar atat pentru client cat si pentru terapeut este vizibil in caz de abreactie. Desi util cateodata, daca nu este de dorit imediat, “locul sigur” asigura o atmosfera mai controlata.

Utlizarea unei relatii de asociere deja dezvoltate, “Ancorele Hipnotice”: in contextul hipnoterapeutic, declansarea unei ancore hipnotice este adesea folosita pentru declansarea transei. De exemplu, pentru a induce starea de relaxare hipnoterapeutul poate initia o conversatie pentru a descoperi incidente specifice, activitati sau stimuli care in mod natural duc la relaxarea clientului- si apoi poate folosi aceste elemente cheie in cursul inductiei.

Ideea generala este aceea de a identifica indiciile verbale si non- verbale care duc la raspunsul experiential, pentru a le folosi in procesul de explorare terapeutica. De asemenea trebuie sa amintim faptul ca atunci cand ancoram asemenea amintiri, punctul experientei maxime este cel mai bine utilizat pentru a obtine amintirile cele mai bogate dupa dorinta.

Dezvoltarea noilor corelatii pentru asociere:

Dezvoltarea noilor asociatii pentru “ancorele hipnotice” este utila pentru a influenta modul in care, unde si ce anume doreste hipnoterapeutul sa evoce ca asociere experientiala.
Exista cinci principii care trebuie intotdeauna respectate pentru ancorarea eficace:
Absorbtia interpersonala si increderea: asigurarea increderii trebuie implementata inainte de a incerca experienta ancorei, si ancora trebuie de asemenea sa asigure implicarea hipnoterapeutului.

Unicitatea: ancorele hipnotice trebuie sa aiba calitati direct legate de hipnoterapeut si sa nu invoce alte amintiri.

Claritatea: clientul trebuie sa fie absorbit experiential inainte si in timpul procesului de ancorare, astfel incat alte amintiri sa nu ii umbreasca efectul..

Timpul: maximul sau varful experientei este cel mai bine sa fie folosit in timpul crearii ancorei hipnotice.

Bypass constient:

Aceasta spune ca indiciul initial folosit pentru accesarea amintirii este cel mai bine operat prin intermediul unei modalitati constiente. La modul simplist, daca modalitatea principala a clientului pentru accesarea unei amintiri este vizuala, kinestezica sau auditiva, atunci aceasta trebuie folosita pentru a depasi controlul constient in eliminarea rezistentei.

Asa cum am mentionat, aplicarea unei ancore este declansata atunci cand raspunsul dorit este cheia pentru anumite operatiuni care sa se desfasoare cu succes.

Scopul primar al unei combinatii de indicii vizuale si kinestezice impreuna cu un semnal verbal sau auditiv este acela de “ masura de siguranta” . Combinatia de indicii impiedica posibilitatea unei re-inductii accidentale. In afara de masurile de siguranta, tipul de indicii combinate actioneaza ca si compunere pentru ancorele hipnotice.
Asa cum se preda la NLP, atunci cand o ancora hipnotica este compusa, ea devine mai puternica si mai eficace. Aceasta strategie a dublului indiciu impiedica de asemenea posibilitatea ca ancora sa dispara. De exemplu, daca o ancora este plasata sau subliniata intr-o maniera sau locatie care este usor declansata de stilul de viata zilnic al cuiva, construind alte asociatii prin ea insasi, reducand si schimband destinatia sa originala. Situand ancora hipnotica de asa maniera incat sa existe cea mai mica sansa posibila de declansare accidentala, eficacitatea sa poate dura pe termen nelimitat.

Credinta lui Milton H. Erickson era aceea ca toata lumea poseda deja resursele de care are nevoie pentru a face schimbarile necesare satisfacerii scopurilor sale.

Ancorele sunt un proces natural al tuturor creaturilor vii, si sunt adesea folosite in mod natural pentru a obtine ceea ce dorim, dar cei mai multi oameni nu isi dau seama de ceea ce fac, si/sau nu le folosesc in mod constient sau inconstent. De exemplu folosirea tonalitatii in conversatiile uzuale. Oamenii au tonalitati care spun “nu ma deranja in acest moment” si tonalitati combinate cu expresii faciale care spun ca ceva nu este in regula. De asemenea folosim postura ca ancora asupra altora, care spune “hei, sunt liber”, sau “nu te incurca cu mine”. Asa ca este usor de observat naturaletea ancorelor hipnotice in societate.

Deoarece suntem acum familiarizati cu acest termen, putem folosi expresia de ancora hipnotica pentru asociatiile invatate in trecut care combina toate simturile noastre ( cunoscuta ca asociere la puterea a patra). Cel mai minunat lucru in legatura cu asta este de a realiza ca o combinatie la puterea a patra Poate fi accesata prin orice modalitate prezenta, si ca oricare din modalitatile prezente aplicate unei combnatii la puterea a patra poate fi folosita ca ancora. Astfel se poate spune ca imaginile, senzatiile, sunetele, mirosurile, precum si variatiile oricariea din acestea pot fi folosite ca asociatii in orice context in care sunt aplicate.

Ancorele pot fi folosite in mod deschis, rugand pe cineva sa acceseze o anumita amintire, atingere, sunet sau miros, sau pot fi aplicate prin crearea de asociatii atunci cand persoana nu realizeaza despre ce este vorba, ca de exemplu atingand cu mana umarul subiectului in timp ce rade.

Metodele ar trebui sa fie la fel de intamplatoare ca o anume miscare, deviatii in tonul vocii cuiva sau localizarea in spatiu, si pot fi la fel de intamplatoare ca cele folosite de actori atunci cand se misca pe scena pentru a marca umorul unei situatii, sau tristetea in altele. Multi comici spun o gluma intr-un loc pe scena, apoi revin in acelasi loc, si arunca o anume privire spectatorilor, recreand amintirea unei glume pe care au spus-o inainte.
In terapie resursele pot fi construite pentru client odata cu folosirea ancorelor. O resursa pe care o folosesc adesea cu clientii este o ancora a puterii. Clientul isi aminteste momente in care s-a simtit puternic, si aceste amintiri sunt situate din punct de vedere kinestezic desupra ceorlalte de catre terapeut. Mai tarziu clientul trebuie doar sa declanseze ancora si se simte minunat si capabil sa realizeze lucuri de care i-a fost teama pana atunci.

O alta utilizare a ancorelor hipnotice aplicata in terapie este ancorarea experientelor trecute pentru a fi usor de rememorat. Chiar si aplicarea unei ancore pentru a induce transa rapid este foarte utila, si este o unealta pe care o aplic cu clientii mei, atat in munca mea terapeutica, cat si pentru a face mai usoara tranzitia catre auto- hipnoza.

Dr. Frank Valente Ph.D (c) – hipnoterapeut certificat

Practicant al programarii neurolingvistice

Website: http://hypnoticadvancements.com/

Email: mailto: dr_frank@hypnoticadvancements.com