Aplicatiile criminalistice ale hipnozei

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Aplicatiile criminalistice ale hipnozei

de Inspector Marx Howell

Traducere in limba romana: Oana Maria Popescu

Prima incercare de a utiliza hipnoza in justitie dateaza de la mijlocul anilor 1800, iar cel de-al doilea efort documentat a fost in 1894.

In cazul Cornell impotriva Inaltei Curti din Statul San Diego ( mai 1959) avocatul unui inculpat acuzat de crima a cerut curtii si serifului sa permita clientului sau sa fie examinat de un hipnotizator pentru a-si documenta cazul.

Rapirea de copii de scoala din Chowchilla , California din 15 iulie 1976 este cazul “catalizator” care a adus utilizarea hipnozei de catre fortele de ordine sub lumina reflectoarelor.

Desi exista controverse asupra utilizarii hipnozei cu martorii crimelor si victimele crimelor de asemenea, parerea mea este aceea ca poate fi utilizata eficace pentru a furniza piste de investigatie utile in anumite circumstante, atunci cand sunt utilizate tehnicile adecvate. Amintirile din hipnoza, fara a fi sustinute de alte fapte, sunt insuficiente pentru arestare sau condamnare.

Atunci cand se utilizeaza hipnoza pentru improspatarea memoriei putem obtine informatii corecte, incorecte, sau o combinatie din ambele. Pentru acest motiv este necesara coroborarea cu alte lucruri pentru a sprijini informatiile obtinute prin hipnoza.
Primirea de informatii corecte sau incorecte de la un martor sau victima nu este o problema de hipnoza deoarece adesea ofiterii de politie care utlizeaza tehnici standard de interviu obtin informatii incorecte de la martori, care pot fi confuzi chiar daca nu este implicata hipnoza.

Exista in mod fundamental patru motive pentru care utilizarea hipnozei cu martorii sau victimele nu este luata in considerare in instanta. Acestea sunt:
Persoana (ofiterul de politie sau psihiatrul/ psihologul) a fost incompetent si nu a aplicat procedurile corecte in ce priveste aplicatiile criminalistice ale hipnozei.
Utilizarea hipnozei intr-un caz in care nu era adecvata in functie de circumstante.
Utilizarea evidenta de tehnici de chestionare inadecvate.
Acuzarea nu a chemat un expert al apararii pentru a examina martorul.

Au existat aproximativ 800 de ofiteri de politie in Texas care au fost pregatiti in utlizarea criminalistica a hipnozei pana in aul 1986.

Pe 1 octombrie 1986, ca ofiter al Asociatiei Texane de Hipnoza Investigativa (TAUT) am fost suficient de norocos sa am ocazia de a propune membrilor ca asociatia sa sprijine legislatia care permite un standard de pregatire minim, testarea si certificarea ofiterilor de politie care utilizeaza interviul sub hipnoza cu martorii si victimele crimelor. O ciorna a ceea ce a devenit ulterior Motiunea Senatului 929 a fost data fiecarui membru pentru informare si sugestii. Dupa ce motiunea a fost introdusa, cativa membrii ai TAUT au fost martori in fata comitetului Senatului la audierile care au venit in sprijinul acestei legislatii.

Motiunea Senatului 929 a fost aprobata in cea de-a 70-a sesiune a Legislativului Texan si promulgata de catre Guvernator la 1 ianuarie 1988. Comisia din Texas pentru Standardele si Educatia Ofiterilor de Politie a implementat si administrat acest document. ( TCLEOSE). TCLEOSE este agentia resonsabila de eliberarea licentelor pentru ofiterii de politie din statul Texas . Limbajul statutului se adreseaza si este limitat la ofiterii de politie care utilizeaza hipnoza in investigatii. Legea nu impune restrictii asupra utilizarii individuale a hipnozei, in sectorul privat, indiferent de scop.

Unele din punctele cheie legate de Motiunea Senatului sunt: autorizeaza comisia ( TCLEOSE) sa promulge reguli pentru administrarea acestei motiuni incluzand urmatoarele: Stabileste cerintele minime in ce priveste formarea ofiterilor de politie in domeniul hipnozei. Cere ofiterilor de politie sa fie prezenti la formare si sa sustina un examen inainte de a utiliza hipnoza in investigatii.

Autorizeaza certificarea ofiterilor care finalizeaza formarea in hipnoza si trec examenul. Impune o amenda de pana la 1000 USD pentru orice politist, serif sau alta categorie profesionala din cadrul politiei care numeste un ofiter de politie aflat in supervizarea sa ca investigator care foloseste hipnoza fara a fi certificat de catre TCLEOSE.
In timpul primului an care urmeaza datei eliberarii acestui document aproximativ 100 de ofiteri de politie au fost certificati pentru a realiza acest tip de interviuri. Exista in prezent in jur de 300 de ofiteri de politie certificati pentru utilizarea hipnozei in investigatii.

Amintirile din transa hipnotica sunt admise de catre curtea de justitie din Texas , atat in procesele civile, cat si in cele penale. Texasul este singurul stat din SUA care mandateaza, prin statut, un minim de standarde de formare, testare, si certiifcare a ofiterilor de politie care utilizeaza hipnoza in investigatii. Cred ca cerintele obligatorii similare cu acestea ar intari practica profesionala si etica a hipnozei de catre disciplinele respective, si de asemenea ar imbunatati profesionalismul comunitatii hipnotice in sens global.

Practicienii din cadrul politiei si terapeutii ar trebui sa ia in considerare adoptarea unui ghid care sa imbunatateasca organizarea si eficacitatea procesului de intervievare hipnotica.
Utilizarea hipnozei de catre forta politieneasca a fost profesionalizata prin stabilirea unui minim al cerintelor , testare si certificare. Certificarea este mandatata prin statut si administrata de catre TCLEOSE. Normele procedurale au fost stabilite de catre Curtea de Apel Texas si acestea au intarit practica etica si profesionala a investigatiilor poitienesti care utilizeaza hipnoza. Cred ca utilizarea abordarii metodologice in interviul hipnotic va duce in continuare la imbunatatirea profesionalismului in hipnoza.

Sper ca aceste informatii sa fie de folos in promovarea ideilor legate de un ghid pentru agentiile de politie.

As incuraja fiecare hipnoterapeut sa se familiarizeze cu utilizarea hipnozei in politie si sa mentioneze acest fapt in prezentari si conferinte.