Biografie Milton Erickson

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Biografie Milton Erickson

Milton Erickson este in general considerat cel mai important hipnoterapeut din lume, probabil cel mai putin cunoscut lucru in legatura cu el fiind acela ca a avut o abordare unica in psihoterapie. Desi este indeobste cunoscut ca hipnoterapeut, el insusi se descria ca psihiatru si consilier pentru probleme familiale si de cuplu. Dr. Erickson a fost in acelasi timp psihiatru si psiholog, obtinand simultan diploma in medicina si masteratul in psihologie. A fost membru onorific a multor asociatii de hipnoza din Europa, America Latina si Asia, presedinte fondator al Asociatiei Americane de Hipnoza Clinica si fondator si editor al revistei acestei asociatii.

Milton Erickson s-a nascut in Aurum, Nevada, stabilindu-se ulterior cu familia in Wisconsin, unde a urmat facultatea de medicina, perioada in care a avut primul contact cu hipnoza si a devenit un pasionat. Dupa ce a asistat la o demonstratie de hipnoza a dr. Clark L. Hull, a inceput sa invete despre hipnoza, avand drept subiecti colegi de facultate, prieteni si membrii ai familiei, astfel ca la finele celui de-al treilea an de facultate hipnotizase deja cateva sute de persoane, realizand in acelasi timp experimente in hipnoza. Astfel a ajuns sa faca demonstratii hipnotice pentru facultatea de medicina si spitalul Mendota.

Dupa terminarea stagiului a acceptat postul de psihiatru la Spitalul de Stat Rhode Island, pentru ca in 1930 sa se alature personalului de la Spitalul de Stat Worchester, unde curand a devenit sef al sectiei de psihiatrie. Ulterior a primit si gradul de profesor universitar la catedra de psihiatrie a Spitalului Eloise, unde a realizat de asemenea o multitudine de experimente. Erickson credea in importanta observatiei in psihiatrie, lucru care spunea ca i se paruse important din perioada in acre avusese 17 ani si statea in pat cu un atac de poliomilelita.

Fiind afon, Milton Erickson acorda mare atentie modulatiilor vocii, considerand ca multe tipare de comportament se reflecta in modul in care persoana spune un anume lucru. De asemenea Erickson era discromat, si a exploatat aceasta deficienta a sa in experimentarea discromatopsiei in hipnoza. El descria psihoterapia ca modalitate de a ajuta pacientul sa-si extinda limitele.

In 1952 a suferit un nou atac de poliomielita, care i-a afectat serios intreaga parte dreapta a corpului, dar aceasta nu l-a impiedicat sa continue sa faca excursii in muntii Arizonei, o placere de-a sa fiind canotajul. In cele din urma a trebuit sa renunte la toate acestea si sa se mute la Phoenix, datorita problemelor sale medicale, unde a deschis un cabinet in propria casa.

A fost editor al “American Journal of Clinical Hypnosis”, in colaborare cu sotia lui, Elizabeth Erickson, la randul ei psiholog, cu care s-a casatorit in 1936.
Lui Milton Erickson ii placeau copiii si ii placea sa trateze copii prin hipnoza; a scris si un articol intitulat “Hipnoterapie pediatrica”.

Multi pacienti veneau pentru a fi tratati de Erickson din New York sau Mexico, iar unii faceau regulat naveta de pe Coasta de Vest. Spre sfarsitul vietii Erickson a fost nevoit sa recurga la scaunul cu rotile pentru a putea tine conferinte, si si-a redus mult numarul de pacienti. A murit in 1980 si la patru ani dupa moartea sotului ei, in 1984, Elizabeth Erickson scria despre problemele lui medicale. Aceste scrieri stau marturie geniului lui Milton Erickson; asa cum a fost un original ca hipnoterapeut, psihoterapeut si profesor, a fost un original si in modul in care si-a trait viata, mai ales in depasirea obstacolelor fizice cu care se confrunta.