Dezvoltarea hipnozei in Romania

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Dezvoltarea hipnozei in Romania

Din punct de vedere istoric hipnoza clinica in Romania a fost reprimata de regimul comunist de dinainte de 1990.

Dr. Vladimir Gheorghiu si psih. Irina Holdevici, specialisti in domeniul sugestiei si hipnozei, au organizat grupe de intalnire pentru meditatie tanscedentala, ceea ce contravenea principiilor regimului. Astfel, cu exceptia dr. Vladimir Gheorghiu, care a obtinut aprobarea de a emigra in Germania, ceilalti participanti, indiferent de statut si pregatire profesionala, au fost exclusi din activitatile lor si trimisi sa lucreze ca muncitori necalificati, echivaland cu atribuirea unor certificate de incapacitate politica si profesionala. Psihologia a fost radiata din nomenclatorul profesiilor si a reaparut abia in 1990, an in care a avut loc si prima intalnire a tuturor psihologilor din tara.

In 1994 a avut loc Conferinta Nationala de Psihologie, si in 2003-2004 Asociatia Psihologilor din Romania a fost reactivata prin inscrierea a aproximativ 2200 de psihologi. Catre sfarsitul anilor ‘90 au aparut primele asociatii de psihoterapie, printre care cea de hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana ( A.R.H.C.R.T.E.). In prezent presedintele A.R.H.C.R.T.E. este prof.univ.dr. Ion Dafinoiu ( Iasi).
Prima Conferinta Nationala de Hipnoza Ericksoniana in Romania a avut loc in anul 2006 la Izvoru Muresului, iar Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana numara la ora actuala peste 400 de membri, psihologi si medici, cu formare in hipnoza clinica si psihoterapia ericksoniana.