Durerea si afectiunile fizice- ameliorare prin hipnoza

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Durerea si afectiunile fizice- ameliorare prin hipnoza

de Thomas Nicoli Cht.

Traducerea in limba romana: Oana Maria Popescu

De notat: oricine are dureri sau orice afectiune fizica trebuie sa apeleze la medic inainte de a intra in hipnoterapie.

Subiectul durerii si afectiunii fizice este foarte proeminent in societatea noastra si uneori controversat. Adaugati cuvantul hipnoza si intrati intr-o arena complet diferita. Intentia mea este de a da o explicatie scurta si logica acestui subiect, impreuna cu experientele curente din practica mea ca hipnoterapeut.

Am inceput cercetarile asupra durerii si afectiunilor fizice dupa ce m-am gandit la cativa membrii ai familiei. Ma intrebam de ce este nevoie ca cineva sa ia zilnic medicamente, pe termen lung si uneori toata viata (am initiat deja controversa pe care o aminteam inainte? S-ar putea sa fi declansat reactii de aparare si pot auzi usa trandindu-se. Va rog respirati adanc si relaxati-va inainte de a-mi acorda cateva minute).
Analogia mea cu teoria pilulei este aceasta: daca iti rupi sau ranesti serios un picior, ai nevoie de carje. Bineinteles. Dar, te astepti sa ai nevoie de acele carje mult timp? Pentru tot restul vietii? Bineinteles ca nu. Ei bine, de aceea am inceput sa studiez pilulele. Ca si carja interna continua.

De notat: nu pledez pentru indepartarea completa a substantelor farmaceutice. Ele au salvat multe vieti si in multe afectiuni fizice sunt necesare. Oricum, exista o rata fenomenala a deciziilor rapide pentru prescrierea lor in situatii in care nu sunt necesare, impreuna cu credinta generala ca pilulele sunt singura vindecare pentru orice ai avea, in special in civilizatiile vestice. Profitul, lacomia pura si lipsa de cunostinte si cercetare sunt bazele acestei triste epidemii.

Inapoi la carja interna. Daca ai nevoie sa folosesti ceva ca sistem de suport pentru o afectiune, atunci nu ai vindecat problema. Primul pas spre eliminarea problemei este localizarea cauzei, a radacinii. Al doilea pas este crearea unei strategii pentru a o vindeca.
O alta analogie. Smulgi o papadie de pe gazonul tau, dar ea apare din nou. Pentru a elimina recurenta papadiei, trebuie sa localizezi radacina si sa creezi o strategie pentru a vindeca problema. Ei bine, asta este exact procedura pe care o putem utiliza ca hipnoterapeuti in eliminarea durerii si a multor afectiuni fizice ale clientilor nostri.

O mare varietate de afectiuni fizice si durere fizica sunt rezultatul unei strategii de evitare pe care o utilizeaza mintea. Asa cum a sugerat psihanalistul din Columbia, Stanley Coen, aceste simptome fizice sunt un mecanism de aparare pentru a distrage atentia oamenilor de la corpul lor, astfel incat sa evite constiinta sau confruntarea cu anumite sentimente inconstiente (reprimate).

Un alt punct care atrage atentia este acela ca doi cercetatori germani si o echipa de reumatologi suedezi au gasit ca exista dovezi ale deprivarii de oxigen la nivelul nucleilor celulelor musculare ale pacientilor cu dureri de spate. Ceva anume din creier initiaza acest proces. Centrii nervosi autonomi sunt activati si in cateva milisecunde este redusa circulatia in acea zona. Aceasta inseamna ca aceste tesuturi sunt acum deprivate de oxigen. Chiar daca cauza durerii este un proces indus de creier, este evident ca tratamentul definitiv tebuie redirectionat spre creier si nu spre tesuturile locale.
Nota: cercetari extinse si ani de informatii documentate sunt disponibile pentru a sprijini aceasta teorie. Dr. John Sarno, medic, este una din persoanele implicate in aceasta cercetare. Va sfatuiesc sa cititi “Conexiunea minte- corp”, de dr. Sarno, Cercetator Medical NYU si o autoritate in acest subiect.

Intelegand faptul ca radacina celor mai multe dureri fizice se afla in subconstient, putem introduce acum strategia pentru vindecare: hipnoterapia. In mod constient, putem educa oameni si avea succes; oricum, un succes mai rapid si o rata mai mare a succesului se poate obtine cand se utilizeaza hipnoza ca parte a acestei strategii terapeutice.
Unele cauze ale afectiunilor fizice si durerii sunt atat de adanc reprimate in inconstient incat hipnoterapia este extrem de benefica pentru a ne reaminti incidentul initial. In terapia traditionala, poate dura luni sau ani pentru a localiza experienta trecuta care reprezinta cauza. Si in unele cazuri, experienta este atat de traumatica si de profund inradacinata, incat nu devine niciodata disponibila mintii constiente. Am gasit ca acest tip de cazuri reprezinta o minoritate.

Majoritatea afectiunilor fizice si durerii pe care le-am intalnit pe parcursul acestei cercetari se datoreaza situatiilor zilnice. Fiecare din noi trece cel putin o data pe zi prin situatia in care reprima o emotie sau gand care se adauga “ fisierului maniei”. Imaginati-va toate frustrarile, micile manii, tensiunile si stresul ca fiind mici depozite intr-un fisier inconstient. In final, fisierul este prea incarcat si astfel strategia de evitare este pusa in functiune de catre mintea noastra inconstienta, creind o afectiune fizica sau un anumit tip de durere.

In consecinta, majoritatea clientilor nostri au schimbari aproape imediate si 90% dintre ei, dupa ce urmeaza instructiunile, se elibereaza de durere si/ sau afectiune intr-un timp relativ scurt. Unii clienti care au apelat la mine pentru controlul greutatii corporale mi-au spus ca au cate o durere suparatoare. Prin sugestie indepartez aceasta durere in cursul hipnozei. O saptamana mai tarziu cand se intorc pentru o a doua sedinta de terapie, imi spun ca durerea “ a disparut in mod miraculos”.

Un factor comun legat de durere si unele afectiuni fizice este incapacitatea de a dormi, sau de a se trezi dupa cateva ore de somn. Este foarte benefic sa adaugam, in cursul hipnozei, sugestia “ Acum poti dormi confortabil noaptea si te poti trezi fara durere, odihnit si alert.” Adaugarea acestei sugestii simple a devenit o rutina in cele mai multe sedinte terapeutice.

Educand clientii cu aceasta informatie, impreuna cu intrebari penetrante si la obiect in timpul unui examen preliminar amanuntit, hipnoterapeutul poate formula o strategie eficace pentru a elimina durerea si multe afectiuni fizice. Oamenii au trait prea multa vreme cu presupunerea ca nu exista alternativa pentru circumstantele lor personale. Dar noi stim ca exista!

Iata unele din problemele fizice legate de reprimarea maniei sau emotiilor: durere de spate- durere de picioare- sciatica- fibromialgie- tulburari musculoscheletale- leziuni repetitive de stres- eruptii- tendinite- migrene- alergii- hipertensiune arteriala- atacuri de panica- sindrom de tunel carpian- tinitus-…