Probleme etice si profesionale in practica hipnoterapiei clinice

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Probleme etice si profesionale in practica hipnoterapiei clinice

de David E. Potts , M.A., Ph.D, C.Ht

Traducere in limba romana: Oana Maria Popescu
Stabilirea codurilor si standardelor profesionale in practica hipnoterapiei reflecta tendinta in crestere a grupurilor profesionale de a raspunde in mod etic protectiei sociale si neincrederii civile a membrilor acestei profesiuni. Oricum, asemenea standardizari profesionale adesea asigura masuri ineficace fata de conduita profesionala sau increderea sociala. In ultimii ani, sondajele de opinie publica au prezentat un declin marcat al increderii in numeroase profesii. Doctorii, psihologii, asistentii sociali si alte profesii clinice sunt priviti cu grade ridicate de neincredere sau lipsa de incredere si respect public. Aceste profesii privite cu neincredere au cu toate coduri de conduita etice si profesionale. De fapt, multe din aceste profesii au fost printre primele care si-au stabilit un cod de conduita. Totusi, in ciuda codurilor si standardelor profesionale, aceste linii directoare au fost inadecvate pentru pastrarea conduitei etice, integritatii si practicii profesionale de calitate.

Codurile de etica profesionala si standardele profesionale rar stabilesc mai mult decat un standard rudimentar pentru etica practicii profesionale. In acelasi timp, profesionistului i se cere sa declare anumite standarde principiale de practica . Aceasta declaratie are intentia de a stabili standarde unitare de conduita etica in cadrul grupului profesional, in plus fata de asigurarea unui standard de protectie pentru public. Aceste standarde sunt de obicei stabilite de catre asociatii profesionale, consilii si organizatii. In conformiate cu acestea, membrii unei profesiuni vor adera la liniile directoare ale acelor asociatii si organizatii la care sunt afiliati. In profesia hipnoterapeutica, numeroase asociatii si organizatii asigura coduri de etica si standarde pentru practica profesionala a membrilor lor.

Au promovat si mentinut aceste asociatii si organizatii de hipnoterapie practica hipnoterapiei ca profesie etica? Probabil ca in practica generala adesea nu se reuseste eliminarea formelor de conduita gresita in procesul clinic. Pe scurt, hipnotizatorii trebuie sa se supuna standardelor organizatiei, care sunt doar minime, conforme cu cerintele legislative. Prea mult din standardele profesionale sunt directionate spre transgresia legala mai degraba decat spre functionare si problemele clinice reale. De exemplu, multe programe si organizatii se orienteaza inspre membrii sau studenti cu scoaterea in evidenta a problemelor de responsabilitate civila sau penala. Aceasta tinde sa incurce studentii sau membrii care nu mai fac distinctia intre chestiunile legale si conduita etica profesionala.

Asociatiile profesionale si organizatiile adesea nu reusesc sa recunoasca legislatia care permite anumite forme de comportament, ce comportamente sunt inadecvate din punct de vedere etic in practica clinica. Si mai mult, aceste grupuri au putine resurse pentru a regla probleme legate de exploatarea financiara, investigatiile cu privire la abuzul minorilor, comportamentul indoielnic sau coruptie. Investigatia si intarirea standardelor etice care au fost stabilite conduc la numeroase probleme care impiedica revizuirea lor practica, incluzand accesul la informatii confidentiale, cooperarea clinica, si constrangerile legale tehnice.

Toate asociatiile profesionale de hipnoterapie si toate organizatiile au o responsabilitate publica in mentinerea practicii etice si a standardelor profesiei hipnoterapeutice. Obligatiile lor includ mentinerea standardelor educationale, asigurarea competentei profesionale, si intarirea eticii profesionale. Realizarea regulamentelor si standardelor profesionale, bazate pe calificarea legala este unul dintre pasii facuti inspre confruntarea practicii clinice neetice. Organizatiile au nevoie sa stabileasca standarde etice mai largi pentru profesionalismul clinic, astfel incat sa asigure comportamentul profesional cuprinzator si siguranta sociala.

In plus, programele si formarile profesionale aprobate de organizatii trebuie sa prevada formarea in ce priveste dezvoltarea profesionala si etica. Mai mult, o formare profesionala anuala pentru practica profesionala si etica ar trebui sa fie implementata. Facand asta, atat organizatiile de hipnoterapie cat si membrii individuali isi vor demonstra aderarea la profesionalismul etic in practica hipnoterapiei.