Tehnicile de relaxare

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Tehnicile de relaxare

Tehnicile de relaxare sunt utile in psihoterapie atat pentru managementul stressului, cat si pentru facilitarea imageriei mentale sau a hipnozei.

Relaxarea se poate obtine prin tehnici de relaxare cum este relaxarea musculara progresiva, care se bazeaza pe relaxarea succesiva a diverselor grupe musculare, sau imageria mentala care induce relaxarea musculara. Alte tehnici de relaxare se bazeaza pe controlul respiratiei sau pe meditatie, si nu in cele din urma exista tehnici de relaxarea care utilizeaza imageria mentala- vizualizarea.

Tehnicile de relaxare pot fi utilizate in cadrul sedintelor de psihoterapie si pot fi invatate de persoana care apeleaza la psihoterapie pentru a fi aplicate acasa. De altfel in managementul stressului se recomanda aplicarea zilnica acasa a tehnicilor de relaxare.

Tehnici de relaxare. Respiratia diafragmatica

Respiratia diafragmatica este respiratia care implica flexarea difragmei in locul utilizarii muschilor respiratori ai cutiei toracice.

Atunci cand respiram diafragmatic abdomenul este cel care se destinde, si nu cutia toracica. Aceasta este o tehnica de relaxare frecvent folosita in psihoterapie pentru hiperventilatie sau in acdrul tratamentului utlburarilor de tip anxios.