Un studiu de caz implicand utilizarea hipnoterapiei pentru psoriazis

Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa

Un studiu de caz implicand utilizarea hipnoterapiei pentru psoriazis

de Paul Howard , D.Hyp MNCH

Traducerea in limba romana: Oana Maria Popescu

Introducere
Sally a fost una din clientele care a participat la un studiu pe care l-am realizat asupra efectelor hipnoterapiei in psoriazisul in placi. Vazand diverse studii despre modul in care hipnoterapia poate fi foarte utila in tratarea psoriazisului am cautat voluntari prin intermediul unui forum pe internet. Sally a fost unul din voluntari.

Desi locuia la distanta mare de cabinetul meu, i-am explicat ca trebuie sa ne intalnim o data pe saptamana timp de 8 saptamani. De asemenea i-am explicat ca am nevoie de fisa ei medicala completata de medicul de familie pentru a arata gradul in care era afectata de psoriazis la inceputul terapiei. De asemenea i-am cerut sa faca fotografii pentru a arata gradul de afectare. Nu mai folosea de doi ani nici o medicatie, alta decat crème emoliente.

Terapia a decurs in 8 sedinte. Planul de tratament pe care l-am realizat a inclus 3 sedinte de hipnoanaliza, urmate de 2 sedinte de terapie prin sugestie, 2 sedinte de NLP si in final o sedinta de auto- hipnoza. I-am dat lui Sally un CD cu doua proceduri diferite- voi discuta despre asta mai tarziu.

Antecedente
Sally este o femeie de 28 de ani care lucreaza pentru o companie de informatica, slujba perceputa de ea in acel moment ca fiind foarte stresanta. Locuieste cu prietenul ei, “Steve”. Era fumatoare si fuma 20 de tigari pe zi. Avea psoriazis in placi intr-o forma severa, la nivelul genunchilor si coatelor. Era foarte deranjata de aspectul acestora, purtand haine cu maneci lungi, pantaloni sau fuste lungi. Niciodata nu-si descoperea aceste zone, decat in fata lui Steve.

Sally suferea de psoriazis de 22 de ani. A incercat tratamentul cu crème pe baza de steroizi si multe alte tratamente prescrise de medicul de familie, precum si tratament naturist cu plante chinezesti, acupunctura si tratament cu ultraviolete ( care au avut un succes limitat). Timp de 22 de ani a avut in permanenta psoriazis si nici un tratament nu a produs vreo imbunatatire semnificativa.

Ce este psoriazisul?

Stratul superficial al pielii este mult mai gros decat normal in psoriazis. Devine astfel pentru ca ciclul normal de crestere al celulelor epidermice este accelerat pana la 3-4 zile, in comparatie cu 28-30 de zile la pielea normala. Celulele epidermice se acumuleaza la suprafata. Depozitele albicioase care se formeaza sunt de fapt celule moarte care se descuameaza. Epiderma are o grosime de doua ori mai mare decat normalul. Stratul profund al epidermei , unde celulele se multiplica, este foarte activ ( celulele prolifereaza de 28 de ori mai repede decat in pielea normala). In psoriazis vasele sangvine de la nivelul pielii sunt extinse. Exista de asemenea o crestere a fluxului sangvin in pielea cu psoriazis, aducand substante nutritive celulelor cu crestere rapida. Aceasta combinatie duce la roseata leziunilor psoriazice. Dermul este locul de origine al inflamatiei. Celulele sistemului imun sunt atrase la nivelul dermului ca parte a raspunsului imun din psoriazis, iar aceste celule trimit semnale de inflamatie la celulele pielii.

Scopurile mele ca terapeut

Scopul meu la primele sedinte de terapie a fost acela de a stabili daca a existat vreun eveniment declansator, utilizand terapia de transformare, care mi-a fost predata de catre Gil Boyne. Aceasta a fost urmata de terapie prin sugestie, folosind in scop terapeutic succesul limitat pe care Sally l-a avut cu terapia cu raze ultraviolete, pentru a incerca vindecarea rapida a psoriazisului. I-am dat un CD cu o inductie pentru relaxare ( Hartland), urmata de sugestia ca se afla pe o plaja, cu soarele incalzind-o si simtind razele soarelui pe piele.

Apoi am intentionat sa folosesc tehnici NLP pentru a-i schimba credintele referitoare la psoriazis, respectiv pozitia ei de victima, pentru a o determina sa creada ca este o invingatoare si isi poate schimba viata, asfel incat sa nu se mai gandeasca in permanenta la psoriazis, cum facea la inceput.

Iar ultimul scop a fost acela de a o invata auto- hipnoza cu ajutorul celei de-a doua parti a CD-ului.

Tehnica
Am utilizat inductii rapide, incluzand o inductie in care clienta sta in picioare si o forma a tehnicii Elman cu apropierea mainilor. Dupa inductie am continuat cu adancirea transei.

Sedintele de terapie au avut durata de 90 de minute.

Prima sedinta de terapie

In timpul discutiei intiale a reiesit ca mama clientei era o perfectionista si foarte dominatoare, in timp ce tatal era foarte relaxat si mai degraba retras. Tatal clientei muncea mult si gasea dificil sa-si arate emotiile. Raspunzand intrebarilor adresate, Sally a spus ca are credinta ca mama ei n-a iubit-o, desi ea si-a iubit mama. Credea ca tatal a iubit-o si ea si-a iubit tatal la randul ei.

Cand am intrebat-o, mi-a spus ca psoriazisul o facea sa se simta murdara, singura, suparata si neatractiva.

Interviul initial a durat aproximativ o ora. Am utilizat hipnoza si am folosit propriile ei cuvinte despre psoriazis pentru a-i induce si amplifica acea stare emotionala. Apoi am folosit aceste sentimente puternice ca drum de intoarcere subconstient pana la momentul in care s-a simtit asa pentru prima data.

Avea sase ani cand se afla intr-o camera cu mama ei si mama impacheta lucrurile din casa pentru ca urmau sa se mute. Sally s-a simtit singura pentru ca isi parasea doi din cei mai buni prieteni. A intrebat-o pe mama de ce trebuie sa se mute si raspunsul a fost “ taci din gura si ajuta-ma”. In acel moment Sally s-a simtit foarte singura si lipsita de dragoste.

A urmat o parte de terapie Gestalt cu mama ei in care Sally a spus cum s-a simtit cu adevarat si a rugat-o sa-i explice ce s-a intamplat. In final mama s-a scuzat ca nu a dat o explicatie pentru faptul ca era necesar sa se mute.

Dupa munca de integrare am finalizat transa hipnotica. Sally a plans mult in timpul sedintei terapeutice si dupa ce i-am acordat cateva minute pentru a-si reveni, am intrebat-o despre acest eveniment. A explicat ca nu avea amintiri constiente legate de mutare dar ca isi va intreba parintii. Am avertizat-o sa nu isi confrunte parintii, ci doar sa obtina niste informatii.

Am intrebat-o pe Sally cum se simte in legatura cu ceea ce a aparut in cursul transei. A spus ca este foarte surprinsa ca a revenit aceasta amintire.

Prima sedinta de terapie a durat mai mult de doua ore.

A 2-a sedinta de terapie

Sally a descoperit ca tatal ei a facut o afacere care a mers prost si din aceasta cauza a fost necesar sa se mute. Mama ei a fost foarte suparata si nefericita.

Inducand transa hipnotca, Sally s-a intors imediat inapoi in timp la acelasi moment. A fost foarte suparata ca isi parasea prientenii, Jane si Mark, de asemenea in varsta de sase ani. Erau frati gemeni si Sally ii cunoscuse de la inceputul vietii. Se pare ca cei doi nu au fost acasa cand Sally s-a dus sa-si ia la revedere. Mamei ei nu i-a placut ca trebuie sa-si ia la revedere de la prietenii ei chiar inainte de a pleca si a fost foarte expeditiva cand a aflat ca cei doi nu erau acasa.

Inca o data am introdus o parte de Gestalt in care a existat o interactiune puternica intre Sally si mama ei. In timpul terapiei Gestalt, Sally tipa la mama ei si ii spunea cum s-a simtit atunci. In acest timp am observat cat de speriata era Sally de mama ei si cata furie acumulase impotriva mamei.

Inca o data am aplicat integrarea acestei noi informatii, pentru a o determina pe Sally sa vada cat de afectata era pe parcurs ce a inaintat in varsta si faptul ca inca o afecteaza .

La iesirea din transa am intrebat-o pe Sally cum se simte. Inca o data fusese o sedinta de terapie traumatica pentru ea. A explicat ca se simte stoarsa de puteri dar ciudat de calma.
A 3-a sedinta de terapie

La inceputul acestei sedinte Sally mi-a spus ca s-a simtit foarte relaxata toata saptamana, un lucru care nu i se mai intamplase de multa vreme. De asemenea a fost putin trista deoarece nu s-a mai gandit la prietenii ei din copilarie de multa vreme, si a pierdut contactul cu ei dupa ce ea s-a mutat.

In cursul saptamanii a avut dificultati in a-si pastra calmul in prezenta mamei ei si se enerva de cate ori vorbea cu ea. I-am explicat ca nu are de ce sa se invinovateasca, si ca daca ar fi fost conditionata la fel si ar fi avut aceleasi experiente ca si mama ei probabil ar fi reactionat identic.

In timpul acestei sedinte am aplicat o tehnica de Gestalt cu prietenii ei, Jane si Mark, in care Sally isi lua la revedere ( cu o descarcare emotionala semnificativa). Apoi am inceput un nou Gestalt cu mama lui Sally in care Sally a confruntat-o legat de natura dominatoare a mamei. In cele din urma a realizat faptul ca nu este vina mamei ei, si dupa o alta interventie Gestalt foarte puternica Sally a devenit foarte calma.

Am continuat cu regresia in casa noua in care s-au mutat si unde s-a simtit extrem de nefericita. Nu avea prieni si era tachinata la scoala. In acel timp a inceput psoriazisul. Am integrat toate aceste informatii si ea si-a dat seama ca acesta a fost probabil motivul pentru care a facut psoriazis.

La sfarsit Sally mi-a spus ca se simte de parca o greutate uriasa i-a fost ridicata de pe umeri. Se simtea cu capul usor si zambea cu gura pana la urechi.

A 4-a sedinta de terapie

La inceputul sedintei Sally mi-a spus ca s-a simtit bine toata saptamana, chiar si atunci cand vorbea cu mama. Toate gandurile legate de o confruntare cu mama au disparut si acum se simtea impacata. De fapt, atunci cand mama a inceput sa se manifeste de maniera dominatoare in cursul unei vizite cu o Duminica inainte, Sally pur si simplu i-a zambit si a lasat-o sa continue fara sa o afecteze ce spunea mama. Dar mi-a spus ca la seriviciu inca se simte stresata.

In timpul acestei sedinte am utilizat terapia prin sugestie pentru vindecarea psoriazisului si pentru a face ca munca ei sa devina mai putin stresanta. De asemenea am folosit CD-ul cu tehnica in care se descrie plaja insorita, si am rugat-o sa-l asculte o data pe zi.

A 5-a sedinta de terapie

Sally mi-a spus ca relatia cu mama ei s-a imbunatatit si mai mult. Mama a intrebat-o cum merge hipnoterapia, si in ciuda faptului ca nu i-a putut spune tot ceea ce descoperise despre sine insasi, Sally si mama ei au putut avea o conversatie deschisa si onesta. De asemenea Sally mi-a spus ca ea crede ca psoriazisul este ceva mai bine.

In timpul acestei sedinte am lucrat pe imaginea de sine si pe a-si vedea imaginea corporala fara psoriazis.

A 6-a sedinta de terapie

Acum a existat deja o imbunatatire semnificativa in ce priveste psoriazisul lui Sally, si a putut sa mi-l arate pentru prima data. In acest moment mi-a dat fotografiile pe care le facuse la inceput si nu exista indoiala ca vedeam o imbunatatire. Sally era foarte entuziasmata.
In timpul acestei sedinte am imbunatatit imaginea ei ca fiind complet lipsita de psoriazis si am folosit cuvantul ancora PSORIAZIS – astfel incat ori de cate ori cineva mentiona cuvantul putea vedea o imagine a ei insasi in bikini , pe o plaja, complet vindecata de psoriazis.

A 7-a sedinta de terapie

Sally a ajuns la cabinetul meu purtand o fusta pana deasupra genunchiului si un tricou. Purtase aceste haine la lucru toata saptamana, si desi ceilalti au observat si comentat psoriazisul ei, Sally mi-a explicat ca nu o mai deranjeza. In acea saptamana psoriazisul s-a ameliorat si mai mult.

Pe parcursul acestei sedinte am lucrat mult pe linia temporala si terapie prin sugestie pentru reducerea stresului legat de serviciu.

A 8-a sedinta de terapie (ultima sedinta)

In aceasta saptamana a existat doar o mica ameliorare a psoriazisului, dar Sally mi-a spus ca este fericita acum cu corpul ei si ca este sigura ca ce a mai ramas din psoriazis va dispare in timp.

Pe parcursul acestei sedinte am invatat-o autohipnoza pentru a putea reduce in continuare psoriazisul, care era deja ameliorat in proportie de 75%.

Urmarirea post-terapie

Atat Sally, cat si eu, simteam ca progresul inregistrat in cursul terapiei era de asa natura incat va continua pana cand psoriazisul se va vindeca complet. I-am cerut sa foloseasca partea a doua a CD-ului pentru a o ajuta cu auto- hipnoza.

De atunci am mai vazut-o pe Sally de doua ori. La trei luni interval am stabilit o sedinta de urmarire, si la acea data psoriazisul disparuse aproape complet, in proportie de 90%. Api ne-am intalnit un an mai tarziu, si psoriazisul disparuse in proportie de 99%!

Concluzii si recomandari

Este interesant de notat faptul ca Sally nu a intrat niciodata intr-o transa prea profunda. Nivelul transei nu pare a fi un factor care sa participe la raspunsul obtinut. Gasirea si eliminarea evenimentului declansator initial si a convingerilor personale cred ca sunt factori importanti.

Cred ca este important sa schimbi imaginea invariabila pe care clientii o au despre ei insisi cum ca sunt murdari sau pangariti. Sally nu se simtea iubita din cauza psoriazisului, iar atitudinea mamei ei a fost un factor care a contribuit semnificativ la mentinerea psoriazisului.

In cursul sudiului am lucrat cu 7 clienti. Dintre acestia, la 2 am obtinut o ameliorare de 95%, la 2 peste 50%, iar 3 clienti nu au prezentat nici o imbunatatire in ce priveste psoriazisul. Oricum, chiar si acesti 3 clienti au spus ca au acum o atitudine diferita legata de psoriazis. Este greu de spus ce le va rezerva viitorul.

Mai jos este e-mailul pe care clienta mi l-a trimis la 18 luni dupa incheierea terapiei.

“Buna Paul,

Am mai facut niste poze pe care le poti folosi ca material pentru marketing sau in orice studii despre hipnoza si psoriazis. Sunt un pic neclare, asa ca spune-mi daca ai nevoie de poze mai bune.

Cel mai grozav lucru este ca acum stiu ca nu voi mai avea niciodata psoriazis fiindca nu voi mai lasa ca asa ceva sa se intample. A fi fara psoriazis mi-a dat o noua incredere in mine insami- ma simt minunat cu aceasta noua piele curata. Am mai multa incredere in mine la serviciu si cu prietenii, din punct de vedere social, pentru ca nu mai trebuie sa raspund la intrebari despre ce nu este in regula cu pielea mea. Mi-am luat o mare greutate de pe umeri- nu mai trebuie sa petrec ore in sir ca sa aleg o imbracaminte care sa-mi acopere 80% din corp si pot sa ma duc sa-mi cumpar haine de vara cu maneci scurte, si fuste! Singurul meu regret este ca n-am incercat hipnoterapia acum 20 de ani, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. “